LOADING
Image

Utječu li papirnate vizit kartice na okoliš?

Dugo su vremena u upotrebi bile isključivo papirnate vizit kartice. Bez prihvatljive zamjene nije se uopće preispitivao njihov ekološki utjecaj.

U novije vrijeme do izražaja dolaze razne eko verzije poslovnih posjetnica da bi se kao najnoviji trend pojavile digitalne vizit kartice.

Sve učestalije korištenje digitalnih vizit kartica mijenja percepciju u djelatnosti izrade posjetnica.

U ovome tekstu ćemo naglasak staviti na ekološku prihvatljivost papirnatih vizit kartica.

Ništa nije crno niti bijelo!

Istražimo onda sve nijanse utjecaja različitih vrsta vizitki na okoliš.

Sadržaj:

Nekoliko je činjenica važno za procjenu da li papirnate vizit kartice (u nastavku teksta P.V.K.) možemo nazvati   eko – proizvodom.

Papir je razgradiv i jedan je od materijala koji se najviše reciklira. 

Papir kao glavni sastojak za vizit kartice produkt je sječe stabala. 

Postupak za proizvodnju papira zahtijeva brojne kemikalije. 

Proizvodnja papira zahtijeva korištenje drugih prirodnih resursa.

Mogu li se sve papirnate vizit kartice reciklirati?

Kada je recikliranje papira u pitanju dvije će grupacije različitih pogleda isticati različite podatke, ovisno o tome što im ide u prilog.

Europsko udruženje koje okuplja proizvođače u industriji papira (CEPI) pohvalit će se podatkom da 56% sirovine za izradu papira dolazi od prikupljenog recikliranog papira

S druge strane, udruženje civilnih organizacija za ekološki papir (EPN) ističe da se 42% od ukupno posječenih stabala koristi za proizvodnju papira.

Dobra je vijest da se većina P.V. kartica može reciklirati. No u tu kategoriju ne spadaju one koje imaju naneseni površinski sloj ili sadrže aluminij, boju, vosak, masnoću te parafin.

Prema tome, rekli bismo da je mogućnost recikliranja papira veliki plus za P.V. kartice. E, nije baš tako!

Za recikliranje papira potrebna je znatna energija. Potrošnja vode i električne energije pri reciklaži pobijaju mit da se u tom postupku smanjuje opterećenje okoliša.

Iako se recikliranjem papira smanjuje korištenje drvne mase, sam postupak ne može biti beskonačan. Naime, u tom procesu sa svakim ciklusom slabe vlakna.

Zbog toga je potrebno konstantno korištenje nove drvne smjese. A to znači sječu novih stabala!

Neovisno o tome da li je moguće reciklirati papirnatu posjetnicu, nemojte odustati od razvrstavanja papirnatog otpada. To je najmanje što možete napraviti ako koristite P.V. kartice.

I dok će industrija proizvodnje papira isticati mogućnost recikliranja, važno je znati da će sav papir kad-tad postati neupotrebljiv i završiti na otpadu.

Iako papiru treba 2 do 6 tjedana da se  razgradi, pri tome se u zrak ispušta metan (plin koji izuzetno negativno utječe svojim stakleničkim učinkom na temperaturu atmosfere).

Proizvodnju papira prati krčenje šuma

U jednom od prethodnih članaka naveli smo da se godišnje u svijetu posječe do 6 milijuna stabala isključivo za potrebe izrade P.V. kartica.

Moglo bi se pomisliti da se recikliranjem amortizira štetni učinak tog krčenja. No to je jedna od zabluda koja prikriva pravo stanje.

Naime, svako posječeno stablo jedna je prirodna jedinka koja više ne vrši svoju prirodnu funkciju, apsorpciju ugljičnog dioksida i proizvodnju kisika.

Jedno će zrelo drvo godišnje apsorbirati skoro 25 kilograma ugljičnog dioksida (Co2).

Sječom šuma za potrebe industrije papira uništavaju se mini eko sustavi koji znaju biti stanište i do 1000 različitih bioloških vrsta. Da ne bude sve crno, na području Europske Unije površina pokrivena šumom se iz godine u godinu povećava. Trenutno je 40% površine EU pokriveno šumama.

Europski „green deal“ ima za cilj do 2030. godine posaditi 3 milijarde novih stabala čime se nastoji povećati godišnji broj „izraslih“ stabala sa 300 na 600 milijuna.

Industrija papira i ugljični otisak – carbon footprint

Proizvodni proces papira u EU izuzetno je reguliran uprav zbog kemikalija koje se u njemu koriste.

Za početak je potrebno stvoriti drvnu smjesu (pulpu) usitnjenu na iverje koja se kuha u jakim lužinama – natrijevu hidroksidu i natrijevom sulfidu.

Zatim se smjesa izbjeljuje klorovim dioksidom, a nakon sušenja dodaje se koktel organskih spojeva, lužina i izbjeljivača.

Upravo ta smjesa predstavlja ekološku opasnost budući da je bilo slučajeva gdje su tvornice izbacivale otpadnu vodu direktno u lokalne vodoopskrbne sustave

Za ocjenu utjecaja na okoliš potrebno je u obzir uzeti:

  • Neselektivno krčenje šuma i gubitak bioraznolikosti u njima
  • Smanjena apsorpcija ugljičnog dioksida uslijed deforestacije
  • Kemikalije korištene u proizvodnom procesu
  • Emisija ugljičnog dioksida u procesu proizvodnje, transporta i razvrstavanja
  • Količina vode i električne energije potrebne pri proizvodnji
  • Plinovi poput metana i ugljičnog dioksida pri razgradnji papirnatog otpada

Naravno, za proizvodnju papira potrebna je električna energija, ali i znatna količina vode. Za jedan kilogram papira utroši se do 300 litara vode.

Ugljični otisak (carbon footprint) označava količinu ugljičnog dioksida (CO2) ispuštenog u atmosferu kao rezultat pojedine djelatnosti.

O udjelu industrije papira u svjetskom ugljičnom otisku, kao što se može očekivati, zainteresirane strane (CEPI – manje od 1%  i EPN – nešto više od 2% ) imaju različite izračune.

Da li su papirnate vizit kartice ekološki proizvod?

Krajnji zaključak ostavljamo našim čitateljima!

Dio smo Europske Unije i to je vrlo važan faktor koji svaku industriju potiče na inovacije, održivost i zelenu tehnologiju. S te strane možemo biti mirni.

Europska zelena inicijativa potiče pošumljavanje iskrčenih područja!

Ako sagledamo prije navedeni sažetak utjecaja papirnatih vizit kartica na okoliš tijekom njihova ciklusa, vidjet ćemo da ima puno prostora za poboljšanje.

Digitalna vizit kartica - odabir ekološke osviještenosti

Alternativa koja je zasigurno ekološki prihvatljiva dolazi u digitalnom obliku.

Bez fizičke forme, prisutna samo kao virtualni profil, ona u potpunosti eliminira negativne učinke koji su prethodno navedeni.

Carefree Virtual omogućuje razmjenu kontakt informacija putem emaila, WhatsAppa, Vibera, Messengera ili sms-om.

O glavnim karakteristikama digitalnih vizit kartica govorili smo u jednom od naših prijašnjih članaka, a tamo možete saznati i zašto je prugasto u modi.

Digitalna vizit kartica u fizičkom obliku, Carefree Card, također predstavlja ekološki iskorak u odnosu na standardne oblike papirnatih posjetnica.

Usporedba ta dva oblika vizitki ukazuje na dodatne pogodnosti koje digitalne vizit kartice donose.

hrHR