LOADING
Image

Digitalna vizit kartica: što treba znati?

Postoji nešto što vizit kartu čini posebnim. Neki osjećaj važnosti, pomalo i osobnog postignuća u tom ritualu posezanja u unutrašnji džep sakoa, vađenju vizit karte i njenom pružanju sugovorniku. Strogo poslovni razgovori ovdje dobivaju potrebnu notu osobnosti. Stvara se povezanost na razini višoj od uobičajene površnosti koja prati početnu poslovnu komunikaciju.

Iako su dizajnerski trendovi utjecali na njen izgled, poslovna vizit karta dugo je zadržala svoj sadržaj i
funkciju.

Višestoljetna tradicija, uz male iznimke, uključivala je razmjenu standardnih papirnatih
”vizitki” različitih dizajna. Tradicija je to koja se sve više mijenja. Digitalizacija je ušla u svijet vizit karti
i donijela znatne pomake u tome što jedna vizit karta može ponuditi.

Ovdje ćemo prikazati kako digitalna vizit karta (također znana kao e-vizit karta, QR kod vizit karta,
NFC vizit karta odnosno mobilna vizitka) stvara nove mogućnosti, ne samo u poslovnom svijetu, već i u privatnoj sferi svakog pojedinca.

SADRŽAJ :

Što je digitalna vizit kartica?

Digitalna vizit kartica novi je stupanj razvoja u odnosu na standardnu, papirnatu verziju. Ne samo da zadržava osnovnu svrhu podjele kontakta, digitalna vizit karta to omogućuje u širem opsegu.

Koristeći QR kod i NFC (near field communication) tehnologiju, digitalna vizit kartica dopušta dijeljenje osnovnih poslovnih podataka, profila na društvenim mrežama, podataka o web stranici, linkova koje smatrate bitnima za poslovne suradnike te svih ostalih podataka koji se smatraju relevantnima za podjelu.

Velika je njena prednost što se preneseni podaci automatski arhiviraju u mobitelu osobe kojoj se ti
podaci šalju. Ova jednostavnost prenošenja oslobađa obveze sugovornika da ručno unosi podatke sadržane na vizit kartama. Suvišno je spominjati koliko se standardnih kartica baci samo zato što druga strana u tom trenutku vašu uslugu ne treba. O izgubljenim karticama da ne govorimo.

stat 80 hrv opac

Kome je namijenjena digitalna vizitka?

Neovisno o poduzetničkom ili radnom stažu, svima je zajednička želja da se predstave u najboljem svjetlu. Prvi dojam je izuzetno važan, a što će ga bolje dočarati od reprezentativne vizit karte. Uvijek prisutnog rekvizita koji otvara vrata novim poslovnim prilikama.

Digitalna vizit karta namijenjena je svima. Poklonicima novih tehnologija, ali i poslovnom svijetu usmjerenom tradiciji. NFC tehnologija koja se koristi pri prijenosu podataka dozvoljava korištenje fizičke vizit kartice sa svim prednostima koje digitalna vizitka donosi. Takva je digitalna vizitka most između poslovne tradicije i tehnološkog napretka.

Korištenje digitalne vizit kartice ne mora biti ograničena na izvršne funkcije u tvrtkama. Razmotrite podjelu digitalnih vizit karti svojim zaposlenicima. Proširite područje njihova djelovanja i učinite ih otvorenima za stvaranje novih kontakata i budućih klijenata.

Digitalne kartice mogu koristiti raznim profesijama: odvjetnicima, agentima u posredovanju u prometu nekretninama, farmaceutima, samostalnim obrtnicima i poduzetnicima, bankarima, programerima i developerima…

Vrste digitalnih vizit kartica

Možda je bolje govoriti o različitim načinima na koji djeluju digitalne vizit kartice. S jedne strane tu su u potpunosti digitalizirane vizit kartice. One nemaju fizički oblik, a prijenos kontakt podataka se vrši putem vCard (virtual card) datoteka koje se mogu poslati integrirane u potpisu emaila koji šaljete ili putem aplikacija za dopisivanja (whatsapp, messenger, chat).

Druga vrsta digitalnih vizit kartica dolazi u fizičkom obliku. Dizajn takve kartice radi se prema individualnim željama, a posebnost je način prijenosa podataka. Služeći se NFC (Near Field Communication) chipom integriranom u kartici, dovoljno je približiti karticu mobitelu i tapnuti je po njemu. Sadržaj poslovnog profila pojavljuje se na mobitelu sugovornika i prihvaćanjem prijenosa podaci su preneseni.

Koje podatke sadrži i dijeli digitalna vizitka?

Kao što smo napomenuli, prednost je digitalne vizit karte u tome što je moguće prenijeti mnogo više podataka nego razmjenom standardne vizitke.No, ono što ju u potpunosti izdvaja jest mogućnost osvježavanja podataka u realnom vremenu.

Recimo da ste nakon mnogo uloženog truda unaprijeđeni. Ili ste promijenili broj službenog mobitela. Istog trenutka u svom profilu te i sve ostale informacije možete osvježiti. Svi sa kojima ste podijelili vaše podatke, u realnom će vremenu moći vidjeti izmjene.

Uz osnovne ime i prezime digitalna će vizit karta podijeliti one podatke koje smatrate relevantnima:

  • profilnu slika
  • kontakt podatke (email, broj telefona)
  • podatke o tvrtki (logo, ime tvrtke, osobna titula)
  • web stranicu i sve bitne linkove
  • prezentacije
  • kontakte na društvene mreže

Kako koristiti digitalnu vizit karticu?

Ovisno o obliku digitalne vizit kartice na koji se odlučite, postoji razlika u načinu njena korištenja.
Korištenje se zapravo odnosi na to kako ćete prenijeti podatke koje ste unijeli u svoj profil. Carefree Card digitalne vizit karte dolaze u dvije mogućnosti izrade.

Prva je virtualna varijanta digitalne kartice. Namijenjena je svima koji se ne žele zamarati sa nošenjem kartica i konstantnim printanjem novih papirnatih vizitki. Ona postoji na profilu korisnika, pohranjuje se na smartphone ili osobno računalo. Stvaranje profila započinje izradom osobnog računa u koji unosite kontakt i poslovne podatke koje ste namjerili podijeliti sa svojim kontaktima. Podatke šaljete emailom, putem chata, sms porukom, whatsapp i sličnim aplikacijama.

Digitalna vizit karta u fizičkom obliku, premium je verzija koju Carefree card nudi svojim klijentima. Prvi korak je odabir grafičkog dizajna kartice gdje se možete poslužiti raznim templatima ili dostaviti vlastiti dizajn. Naravno moguće je dogovoriti i pripremu dizajna.

Nakon odabira dizajna, dobit ćete pristup vašem računu u koji možete unijeti podatke koje želite podijeliti sa ostalima. Svaku promjenu u statusu možete unijeti u račun i učiniti ju dostupnom vašim kontaktima.

Podatke sa drugima dijelite dodirom kartice na mobitel druge osobe, a pasivna NFC tehnologija prenosi samo te podatke. Kada vas sugovornik/ca doda u svoje kontakte, automatski se prenosi cijeli sadržaj vašeg poslovnog profila. Naravno, postoji i opcija podjele kontakt podataka na starije modele mobitela. To se postiže skeniranjem QR koda koji se nalazi na poleđini digitalne vizit karte.

Na kraju, tu je i rezervna varijanta slanja podataka putem emaila, chata, sms-a, aplikacija poput whatsappa.

Gdje zatražiti svoju digitalnu vizit karticu?

Carefree Card nudi personalizirane virtualne i fizičke digitalne kartice jedinstvenog dizajna. Za sva pitanja koja imate, a na koja ovaj članak nije odgovorio, na raspolaganju je strpljiv tim pun informacija.

Malo iznenađenje koje smo pripremili za vas: pri prvom kontaktu spomenite da vas je uputila ”kapica prugasta”. Za one kojima naziv nije poznat, google u ruke i tražite. A nakon toga kontaktirajte nas na info@carefree-card.com. Karticu možete također naručiti putem webshopa.

Na kraju da se osvrnemo na standardne, uglavnom papirnate vizitke. One su dugo prisutne kao dio poslovnog ophođenja, i biti će s nama još neko vrijeme. Hoće li prestati njihova upotreba? Sigurno neće. Ali će se uvelike smanjiti.

Globalni trendovi ekološke osviještenosti i digitalizacije znatno će utjecati na prijelaz sa standardnih vizitki na digitalne vizit kartice. Digitalne vizitke nisu stvar budućnosti, one su već postale svakodnevni način razmjene kontakt podataka. Slobodno se pridružite novom trendu. Carefree Card!

hrHR