LOADING
Image

Što je NFC i čemu služi?

CarefreeCard digitalne vizit kartice funkcioniraju na temelju NFC tehnologije.

Kako bismo korisnicima približili tehnologiju koja stoji iza ovakvog načina prijenosa podataka u ovom tekstu ćemo objasniti način rada NFC-a, sigurnosne značajke, primjenu i korištenje same NFC tehnologije.

SADRŽAJ

Što je NFC?

Povezanost smartphona i NFC prijenosa podataka nije novi pojam. NFC ili Near Field Communication način je bežičnog prijenosa podataka na male udaljenosti između dva elektronička uređaja, kao što su smartphone i digitalna vizit kartica.

Kada govorimo o maloj udaljenosti, misli se na razmak između uređaja do 4 cm, iako je za ispravnu upotrebu najčešće potreban fizički kontakt.

Većina će smartphone aplikacija zahtijevati lagani dodir jednog uređaja (drugi smartphone, digitalna vizitka, NFC oznaka) na stražnju stranu smartphona kako bi se javila obavijest da se želi prenijeti određeni podaci.

NFC tehnologija prisutna je od početka 2000.-ih, a predstavlja nadogradnju na RFID tehnologiju. Svatko tko je koristio karticu za ulazak u zgradu ili koju poslovnu prostoriju zna kako sama tehnologija funkcionira.

Zašto onda koristiti NFC ako je RFID bežična komunikacija već postojala?

NFC kao primarna tehnologija za komunikaciju na male udaljenosti koristi točno određenu (13.56 MHz) frekvenciju.

Značajka da se zbog toga NFC može koristiti isključivo na malom razmaku, osigurala je razvoj primjene te tehnologije. Beskontaktno plaćanje i sigurni prijenos podataka na malim udaljenostima uveli su NFC u širu upotrebu.

NFC upotreba u svijetu smartphona?

O ulozi smartphona u svakodnevnim aktivnostima suvišno je raspravljati. Prvi je mobitel sa integriranim NFC chipom bila je preklopna Nokia 6131 iz 2007. godine. Od tada se prisutnost ove tehnologije samo povećava.

Pogledajmo nekoliko brojaka:

  • U svijetu je 3.4 milijarde aktivnih smartphona
  • 2 milijarde smartphona
  • 2014. godine Apple prihvaća NFC u svoj iPhone 6 seriju
  • 73% smartphona 2018.-e imalo je NFC, za razliku od 19% 2015.-e

Mogućnosti korištenja NFC tehnologije su raznolike:

Prijenos podataka 

Digitalna vizit kartica odličan je primjer pametne upotrebe NFC tehnologije. Jednim dodirom kartice se na mobitel mogu prenijeti sve poslovne kontakt informacije, ali i linkovi na društvene mreže, na video sadržaj tvrtke pa čak i na prezentacije i cjenike

Beskontaktno plaćanje

Danas je NFC beskontaktno plaćanje najzastupljeniji oblik u kreditnim i debitnim karticama. U bankarskom sektoru Njemačke 75 od ukupno 100 milijuna kartica opremljeno je NFC-om. Beskontaktno plaćanje karte u javnom prijevozu prisutno je u gradovima diljem svijeta. U oba slučaja ne treba „handlati“ s gotovinom, a svi znamo da je novac doslovno jedna od najprljavijih stvari s kojima dolazimo u susret.

Korištenje NFC oznaka (NFC tags)

Ukoliko se brava na vratima opremi odgovarajućom NFC oznakom (Tag), mobitel može zamijeniti ključeve. Time se ne iscrpljuju varijacije na temu NFC oznaka. Zanimljivu primjenu NFC tehnologije ima aplikacija Sleep as Android. Ako vam je problem dignuti se ujutro, možete namjestiti alarm tako da se ugasi tek kad smartphone postavite na mjesto gdje se nalazi NFC oznaka. Nju se može staviti npr. na radni stol udaljen od kreveta ili u nekoj drugoj prostoriji.

Poanta je da se postavljanjem mobitela na NFC oznaku pokreće funkcija aplikacije koja gasi alarm.

Mobiteli na kojima se NFC koristi

Kao što smo naveli, Nokia je 2007.-e prva prihvatila NFC tehnologiju. Sa iPhonom je NFC priča započela 2014.-e serijom 6. Razlog je bio oportunističan.

Naime, te je godine Apple pustio Apple Pay, novi siguran sustav plaćanja temeljen na NFC dizajnu, „Secure Element“ čipu te zaštiti putem otiska prsta. Za ovu je inovaciju Apple sklopio ugovore o suradnji sa bankama koje su u to vrijeme predstavljale 83% ukupnog kartičarskog prometa u SAD-u.

Kako danas velika većina pametnih mobitela koristi NFC tehnologiju, njihovo nabrajanje iziskivalo bi dosta prostora. Stoga vas upućujemo na abecedni popis smartphona, gdje možete provjeriti da li je vaš pametni uređaj na popisu.

NFC: Android vs iPhone

Osnovna je razlika u pokretanju NFC opcije.

Iphone ima integriran NFC čip koji automatski tu opciju ima uključenu. Prema tome, NFC se na iPhonu ne može uključivati / isključivati. Same aplikacije koje zahtijevaju NFC, kontroliraju njegov status.

S druge strane, Smartphone pokretan Androidom ima opciju uključivanja i isključivanja NFC-a. Postupak je vrlo jednostavan i pokazati ćemo ga na Samsung mobilnom uređaju:

Za brzu aktivaciju NFC-a, potrebno je napraviti sljedeće:

Da li je NFC siguran za upotrebu?

Sigurnost NFC tehnologije je vrlo važan aspekt pri njenoj upotrebi.                                                                                              Zbog toga ćemo ju sagledati sa dvije strane:

Sigurnost korištenja CarefreeCard digitalne vizit kartice

Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se susrećemo je: „da li se približavanjem digitalne vizit kartice mogu preuzeti povjerljivi podaci sa smartphona?“

CarefreeCard digitalna kartica sadrži NFC čip kojim ona prenosi kontakt podatke na smartphone. Ona nije čitač i ne preuzima nikakve podatke sa pametnog uređaja.

Korisnik smartphona pri laganom dodiru kartice na njegov stražnji dio dobiva obavijest na svome ekranu da su kontakt informacije sa digitalne vizitke spremne za prijenos. Ako vlasnik smartphona želi, može prihvatiti te kontakt informacije.

Sigurnost NFC tehnologije u beskontaktnom plaćanju

Da budemo realni, niti jedna banka se ne bi upustila u beskontaktno plaćanje da ono nije sigurno. Značajka NFC-a da radi na vrlo kratkim udaljenostima (do 4cm) upravo je prednost te tehnologije. Također treba napomenuti da su podaci koji uključuju NFC transakcije kriptirani i dinamični. Mogućnost manipulacije tim oblikom plaćanja lako bi bila uočljiva.

CarefreeCard i NFC

NFC čip koji se nalazi u CarefreeCard digitalnoj vizit kartici omogućuje pohranu i dijeljenje pregršt poslovnih kontakt informacija.

Sve to na elegantan i dinamičan način.

No to nije sve. Da izađemo u susret korisnicima smartphona  koji nemaju mogućnost korištenja NFC tehnologija, digitalna vizit kartica sadrži i QR kod kojime se mogu prenijeti sve te informacije.

Naravno, dodatna je opcija potpuno virtualna vizitka koja će kontakt informacije posalti putem maila, whatsAppa, Vibera, SMS-a, messengera i sličnih komunikacijskih kanala.

CarefreeCard nastoji personaliziranim pristupom izaći u susret svim svojim korisnicima u prilagodbi sadržaja koji žele podijeliti.

en_USEN