LOADING
Image

Kako postati dobar agent za nekretnine (1)

Ako ste se ikad zapitali kako je to biti agent za nekretnine, u narednom tekstu ćemo približiti ovo zanimanje kroz potrebe samih agenata u njihovoj svakodnevici.

Krenimo od samog naziva. Skraćeno, agent za nekretnine zapravo je agent za posredovanje u prometu nekretninama. Dakle, agent je posrednik između dviju strana.

Prodavatelja i kupca pojedine nekretnine. Biti posrednik nije nimalo lako.

Zadovoljiti interese dviju strana različitih interesa zahtijeva mnoge interpersonalne vještine, poznavanje lokaliteta i osnova arhitekture, snalaženje sa novim tehnologijama, spremnost na prilagodbu zahtjevima stranaka i dobro planiranje radnog vremena.

A tu je i neizbježni uredski dio radnog dana.

Kako bismo ušli u svijet agenata za nekretnine i pritom im olakšali svakodnevicu, izdvojili smo zanimljive predmete, aplikacije i vještine koje će svakog agenta uzdignuti na višu razinu.

Kroz naredna dva članka pokušati ćemo nabrojati većinu stvari koje svakog agenta / agenticu u posredovanju u prometu nekretninama mogu podići na višu razinu.

Niti jedan posao nije lagan.

Pogledajmo koje spravice, uređaji i svakodnevne stvari mogu učiniti radni dan agenata za nekretnine jednostavnijim.

Uređaji, stvari i spravice koje čine radni dan lakšim

CarefreeCard digitalna vizitka

Namjerno smo stavili našu digitalnu vizitku na prvo mjesto kada je riječ o spravicama koje čine rad agenata ugodnijim.

Profesionalnost od prvog trenutka. To je ono što digitalna posjetnica CarefreeCard pruža svakom tko ju koristi.

Osim „wow efekta“, vaš će kontakt biti automatski pohranjen u smartphonu klijenata sa svim mogućim podacima, poveznicama i dodatnim materijalom neophodnim za potpunu informiranost.

Uz to, kontakt će biti pohranjen zajedno sa vašom profilnom slikom. Niste se uzalud slikali za potrebe agencije, zar ne?

Vašem će klijentu biti jednostavno proslijediti te kontakt podatke drugima, čime ćete proširiti bazu budućih klijenata.

Imate li tajnu nekretninu koju želite pokazati samo svojim kontaktima? I to prije nego što bude izlistana na web stranici?

Stavite poveznicu na privatni „landing page“ sa informacijama o nekretnini u svoj CarefreeCard profil. Svi podaci će automatski postati dostupni vašim kontaktima.

Siguran je to način da im pokažete koliko ste angažirani na ostvarenju njihovih interesa.

Prijenosni punjač za mobitel

Bez mobitela / smartphona posao agenata je nezamisliv. Toliko obavljenih dnevnih poziva, korištenja aplikacija i ponekad praznog hoda crpe bateriju.

A nema gore situacije nego prazna baterija kada su na terenu. Da ne bi došlo do potpunog prekida komunikacije, dobro je uz sebe imati prijenosni punjač.

Budući da će se neizbježno naći u situaciji izvan ureda sa skoro praznom baterijom, trebat će uz sebe ponijeti pouzdani prijenosni punjač kako bi svoje pametne uređaje držali u pogonu.

Iako se prosječne cijene kreću oko 50€, u specijaliziranim trgovinama mogu se naći i za manje od 15€. S obzirom da prijenosni punjač može napuniti smartphone i do dva ciklusa, sigurno je neizostavni dio opreme svakog agenta.

Ručni usisivač

Možda zvuči smiješno, no isplati se u prtljažniku auta nositi mali, ručni usisivač.

Naravno da nije na agentima da održavaju prostor čistim. Ponekad je potrebno ukloniti mrvice sa poda koje baš bodu u oči.

Na korak do besprijekornog izgleda dijeli samo par pokreta lijevo – desno i sve je savršeno. Ovo nije jedina situacija kada će mala čistilica spasiti agente neugodnosti.

Moguće je da će klijenta trebati odvesti na lokaciju. A u kakvom je stanju auto kad se u njemu radi, jede, gricka i ponekad odmori oko.

Da održe privid sređenosti, agenti bi trebali voditi brigu o autu.

Još je jedna mala sitnica potrebna kada spominjemo prijevozno sredstvo. Miris za auto. Održavanje svježine odabranim mirisom mnogo toga govori o samim agentima i o tome kako predstavljaju svoju agenciju.

Ugodna obuća

O ovome ne treba posebno raspravljati. Svaki će se agent za nekretnine sjetiti dolaska kući nakon prehodanog dnevnog polumaratona.

Brojač koraka na smartphonu odavno je pokazao da je prijeđen dnevni cilj koraka, a jedino što spašava situaciju je stopalima ugodna obuća.

Na umu treba imati da je izgled bitan i prema vani treba biti reprezentativan. No ugodnost i estetika nisu strani pojmovi.

Zato je dobro pobrinuti se da ostane energije za još par koraka i nakon radnog dana.

Ukoliko je potrebno, savjetovanje sa ortopedom glede prilagođenih uložaka za cipele sa individualnim otiscima riješiti će mnoge muke.

Laserski daljinomjer

Iako će tlocrt dati sve potrebne podatke dostupne zainteresiranim kupcima, nije zgorega sa sobom ponijeti laserski daljinomjer.

Krstarenje kroz more pitanja najlakše je odraditi dobrom pripremom. Uvijek će biti klijenata kojima se soba čini manjom ili terasa gotovo nepostojećom.

Imati tu spravicu na dohvat ruke odagnati će svaku sumnju. A tko će steći dodatne bodove kod kupca?

Naravno da je potrebno naučiti rukovati sa laserskim daljinomjerima. Savjet je da se iskoristi pauza između pokazivanja nekretnine i stekne rutina.

Uopće nije komplicirano.

Osobne stvari

Posao agenata za nekretnine zahtijeva da prilagode svoj raspored klijentima i vremenu kada su oni u mogućnosti obići nekretninu.

Ponekad će se sve poklopiti i razgledavanja će biti posložena jedno za drugim. No za one trenutke kada treba „ubiti vrijeme“, dobro je imati nešto što će skratiti period čekanja.

Zanimljiva knjiga, neki magazin, E-book čitač ili jednostavno omiljene grickalice (po mogućnosti zdrave) izvući će svakoga od povremene dosade.

Sredstva za higijenu kao što su zubni konac ili vodica / sprej za usta spasiti će sve prisutne od nesnosnog zadaha. Bolje ih je imati uza sebe, nego terorizirati ostale.

Bilo bi dobro imati pripremljenu opeglanu košulju. Nikad se ne zna kakvo se čudo može izvaljati po onoj koju se trenutno nosi.

Spravice za bolji ugođaj

Ponekad je jednostavan pristup najbolji. No ako se želi otići korak dalje u nekim specifičnim situacijama, potrebno je razmišljati o dodatnoj opremi.

Iako nije nužna, ponekad može biti korisna.

Prijenosni bluetooth zvučnik dobro će doći ako se organizira razgledavanje nekretnine za više klijenata istovremeno.

Iako takva razgledavanja nisu uobičajena praksa kod nas, ne znači da se taj svjetski trend neće pojaviti i kod nas.

U takvim situacijama, lagana muzika bi popravila ugođaj. Naravno, izbor glazbe mora biti primjeren.

Ako ikad bude potrebno održati Zoom sastanak sa kupcima sa lokacije ili snimiti kratki video, Ring light – mini osigurati će bolji izgled snimljenog materijala.

Danas postoje džepne verzije koje se zakače na smartphone i daju savršen prikaz za sadržaj namijenjen društvenim mrežama.

U ovom prvom dijelu, orijentirali smo se na uređaje, spravice i svakodnevne stvari koje će pomoći da agenti za posredovanje u prometu nekretninama lakše i bolje obavljaju svakodnevni posao.

Budite s nama sljedeći tjedan kada ćemo pisati o korisnim aplikacijama i vještinama spomenutih agenata.

en_USEN