LOADING
Image

7 alternativnih ekoloških vizit kartica

Jednom mjesečno ćemo se u blogu posvetiti eko temama. U CarefreeCardu smatramo da svaka tvrtka ili obrt moraju učiniti svjestan napor u zaštiti okoliša.

Živimo u vrijeme kad jedna država, a riječ je o Danskoj, nastoji u narednih 10 godina opskrbiti svako kućanstvo iz izvora obnovljive energije.

Naime, plan je danske vlade da izgradi 2 energetska otoka koji će biti kolektori i sjecište za distribuciju električne energije u Dansku i ostale susjedne zemlje.

Na tragu njihova entuzijazma i angažmana, smatramo da svatko može doprinijeti očuvanju okoliša. Naravno se ekološki pristup i održivo poslovanje poslovnih subjekata ne mjeri u tako grandioznim projektima.

Zato smo danas pripremili članak o ekološki osviještenim alternativama poslovnih posjetnica / vizitki.

Uz Carefree Virtual, u potpunosti digitalnu vizit kartu, pozabavit ćemo se drugim izvedivim ekološkim rješenjima u industriji posjetnica, kao i nekim kreativnim pokušajima da se pronađe zamjena za papirnate vizitke.

Previše uzimamo od prirode – potrudimo se nešto i vratiti.

Vizit kartice za sadnju sa umetnutim sjemenkama

Zanimljiva ideja izrade vizit kartica koje u sebi sadrže sjemenke za sadnju dolazi iz Botanical Paperworks. Jedna je mala tvrtka prije 25 godina došla na ideju da u svoje proizvode od papira počne stavljati sjemenke cvijeća, začinskog bilja i povrća.

Tako je i nastala posebna vizit kartica koju se nakon korištenja može posaditi u lončanicu ili vrt. Nakon nekog vremena možete očekivati mali izdanak, a zatim dolazi cvijeće, bosiljak ili čak mrkva.

Već je na prvi pogled takva vizit karta neobična. Prošarana malim mrljama i sitnim izbočenjima ne odaje izgled eksluzivnosti. No, priča koja stoji iz nje daje naslutiti da se uistinu radi o zanimljivom projektu.

Carefree Virtual digitalna vizit karta

Ako ćemo o ekološkim alternativama vizit karticama, malo smo pristrani, ali nema prihvatljivije opcije od digitalnih NFC vizit kartica.

CarefreeCard nudi u potpunosti digitalno poslovno rješenje podjele kontakt informacija. Bez potrebe da se sa sobom nosi snop posjetnica, virtualna je vizitka uvijek dostupna u kontaktima smartphona.

U par dodira putem WhatsAppa, Vibera, SMS-a, Messengera ili e-mailom šalju se osnovni kontakt podaci, ali i oni koji ne stanu na tipične vizitke poput poveznica na društvene mreže, cjenike, posebne akcije ili video materijale.

Zelena opcija digitalne vizit kartice ne zahtijeva korištenje drvne građe, korištenje kemikalija za izradu papira niti materijale za printanje.

Carefree Virtual živi u digitalnom svijetu vašeg smartphona i tamo je spremna da bude podijeljena potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima.

Dodatan bonus je da se jednom proslijeđena digitalna vizitka trajno nalazi kod osoba s kojima ste ju razmijenili, a sadržaj možete prilagoditi promjenama u vašem poslovanju.

Vizitke od 100% recikliranog papira

Ako se već proizvode od papira, neka to bude reciklirani papir. Važnost reciklaže u ekologiji omogućuje da se u korisne svrhe iskoristi papir koji bi postao otpad.

Takav će materijal biti prikladan za izradu matiranih vizit kartica koje će zbog svog sastava biti bez dodatnog sjajnog sloja. Na njima će se zato moći ostaviti i koja zabilješka.

Ovakvu vrstu vizit kartica krasi papir koji dobro upija tintu i dobar je izbor za posjetnice koje će koristiti zagušene boje.

No nije klasična reciklaža jedini primjer koji se može koristiti pri izradi vizit kartica. Trend kojem je zamah dala Andrea Romani koristi bilo koji iskorišteni papir na koji se može udariti štambilj.

Sadržaj vizit kartice se prenosi na papir, a reciklaža u ovom slučaju nije potrebna. Ona ipak zahtijeva upotrebu električne energije i kemikalija.

Pamuk kao materijal za izradu poslovnih posjetnica

Želite li doživjeti poseban osjećaj pod prstima kad primite vizit karticu, Moo je pripremio vizitke od ostataka tkanine koji nastaju pri izradi pamučnih majica.

Postupak obrade tih ostataka dovodi do „pamučnog papira“ koji je izrazito bijel sa posebnom teksturom na kojoj je moguće zapisati koju bilješku. Ako će biti potrebno.

Održivost poslovanja je prisutna u dugovječnosti materijala od kojeg se izrađuje ova posebna vrsta vizit kartica. Tkanina koja ostaje pri izradi majica iskorištava se u potpunosti.

Za malo drugačiju priču te kao zanimljiva tema za razgovor, pamučna vizit karta otvara vrata novim poslovnim pothvatima.

Jedinstvena prirodna posjetnica – laserom ugravirana na list

Nekonvencionalna metoda laserskog graviranja posjetnice na uglavnom suho lišće neće nikada zaživjeti kao mainstream.

Ipak, treba priznati da je Tatil Design iz Brazila postigao željeni učinak kad je na lišće ugravirao pozivnice za radionicu „Designing Naturally“ organiziranu 2008.

list posjetnica

Sudionicima radionice je predloženo da sakupe palo lišće te odaberu slike koje bi zatim gravirali na ono što su prikupili. Rezultat je bio elegantan prikaz prave namjere radionice koja je spojila dizajn i prirodne tehnike.

Kreativno, jednostavno i ekološki održivo. Naprosto jedinstveno.

Iako nećemo na poslovnim konferencijama vidjeti kako sudionici iz džepova vade šuštavo lišče, sama ideja je vrijedna spomena.

Ostatak drvne građe kao baza za posjetnice

Drvo je idealna podloga za razne oblike izražavanja.

Kao materijal za izradu vizit kartica, drvo će svaku učiniti jedinstvenom s obzirom na vrstu koja se koristi, linije koje su manje ili više istaknute i sadržaj vlage u svakom pojedinom komadu.

Elegancija i dojam topline čine ove posjetnice jedinstvenima, a graviranje pripremljenog dizajna daje posebnu strukturu posjetnice.

Ovakva će vizit kartica ostaviti pozitivan dojam na svakog sugovornika. No treba imati na umu cijenu izrade. Zato će ovakva vizitka prije biti prigodni poklon, a ne vizitka u svakodnevnoj upotrebi.

Da li je i koliko drvena vizit kartica ekološki osviješten proizvod, ovisiti će o načinu na koji se nabavlja drvna građa. Svaki otpadak koji se ne iskoristi za glavni proizvod, dobrodošao je za neku buduću poslovnu posjetnicu.

Vizit kartice sa više svrha

Ne može svaki proizvod u potpunosti biti ocijenjen prijateljem okoliša. Ali ako jedan proizvod upotrebljavamo u više svrha, višestruko se opravdava njegova korisnost i energija utrošena u njegov nastanak.

Ideju kombiniranja ravnala, otvarača za boce i vizit kartice možemo proglasiti jednom od zanimljivijih načina višestruke upotrebe tih malih poslovnih sredstava razmjene kontakt informacija.

Kako je print moguć na različite materijale, vizit karticu može „glumiti“ kutija za šibice, spužva za pranje suđa, 3D naočale, udlage za vrećice čaja pa i češljevi, podmetači za čaše te vrećice šećera i drugih začina.

Zašto koristiti ekološki alternativne vizit kartice?

Svatko od nas želi prikazati svoju poslovnu vrijednost koja se u današnje vrijeme ne mjeri samo poslovnim uspjehom. 

Ekološka osviještenost i održivost poslovanja vrijednosti su koje ističu pojedinu tvrtku ili obrt u moru konkurencije. Pri donošenju poslovnih odluka potrebno je uzeti u obzir reakciju klijenata, partnera, kupaca i javnosti na pozitivne eko prijateljske prakse.

Mi u CarefreeCard-u trudimo se biti primjer u sitnim koracima svakoga dana. A posebno smo ponosni na naše digitalne vizit kartice – Carefree Virtual.

en_USEN