LOADING
Image

5 savjeta kako mali poduzetnici mogu upravljati troškovima poslovanja

Teškoće s kojima se suočavaju mali poduzetnici udaraju ih sa svih strana.

Administrativne, pravne, financijske pa čak i osobne prepreke razlog su da potencijalni poduzetnici odgađaju ulazak u poslovni pothvat.

Iako svaki od tih aspekata poduzetništva zaslužuje posebnu pozornost, u ovom članku ćemo se koncentrirati na mogućnost upravljanja troškovima. Pri tome ne podrazumijevamo slijepo rezanje troškova.

Neki će troškovi, iako trenutno predstavljaju financijsko opterećenje, biti nužni za ostvarenje budućih rezultata. Zato je važno napraviti analizu i projekciju kako bi redukcija pojedinih troškova mogla utjecati na poslovanje.

Jedna od vrlina koja krasi poduzetnike je prilagodljivost trenutnim izazovima. Iznalaženje rješenja ponekad zahtijeva kreativan pristup.

U nastavku donosimo 6 korisnih savjeta za upravljanje troškovima koji će svakom poduzetniku omogućiti da lakše manevriraju nemirnim poslovnim vodama.

Sadržaj:

1. Redovito evidentiranje troškova

Biti poduzetnik zahtijeva disciplinu, pogotovo za one koji su u začetku poslovanja. Zatrpani svakodnevnim informacijama sa svih strana lako se može previdjeti važnost praćenja troškova.

Vrijeme je to učenja i prilagodbe na zahtjevne uvjete poslovanja. Dok će se preko nekih grešaka moći
prijeći, financijska nedisciplina će kad-tad doći na naplatu.

Redovita evidencija troškova treba postati navika. Njihova usporedba sa planiranim izdacima će pokazati koliko ste uspješni u pripremi poslovanja.

Takve revizije će pomoći identificiranju onih područja na kojima se troškovi mogu smanjiti. Također će ukazati koliko neplanirani rashodi utječu na financije.

Ušteda se može postići i revizijom postojećih ugovora. Ukoliko najmodavac poslovnog prostora ima politiku nagrađivanja vjernosti, možda postoji mogućnost za smanjenjem vrijednosti ugovora.

Uostalom, nije loše spomenuti da ste u potrazi za povoljnijim sjedištem.

Prednosti koje proizlaze iz pedantnog evidentiranja troškova su:

 • Bolja kontrola godišnjeg proračuna
 • Stvaranje svijesti o financijskoj odgovornosti
 • Otkrivanje loših financijskih navika
 • Smanjuje se impulzivno trošenje
 • Bolja priprema za porezni obračun
 • Izvjesnija ušteda sredstava

2. Prebacivanje na virtualno poslovanje

CL1 T1, PictureTel, Webex, CU-SeeMe, Skype, WhatsApp, FaceTime, Microsoft Teams, Zoom. Neke od ovih aplikacija sigurno su vam prepoznatljive. Ideja video konferencija prisutna je 40 godina. Ima li razloga za izbjegavanje virtualnih sastanaka?

 

Iskustvo tijekom Covid mjera pokazalo je da virtualna komunikacija uspješno mijenja potrebu poslovne komunikacije za istim stolom. Ovako se otvara mjesto uštedi na troškovima putovanja.

Takva se ušteda zasigurno neće primijetiti na par sastanaka. No, zbrojimo li sve sastanke tijekom godine na kojima nije bila potrebna osobna prisutnost, brojke će pričati drugu priču.

Dodatna prednost video komunikacije je otvaranje mogućnosti rada od kuće za poduzetnike koji zapošljavaju. Korištenjem aplikacija kao što je Slack olakšava komunikacija unutar timova.

Rad od kuće dodatno smanjuje uredske troškove i potrebu za većim uredskim prostorom. Novi prijedlog izmjena Zakona o radu predviđa njegovo detaljnije uređenje. Iako se takva vrsta rada polako prihvaća u našim poslovnim krugovima, još će proći dosta vremena da postane „novo normalno“. Istraživanje navika britanskih poduzetnika pokazalo je da njih čak 64% namjerava usvojiti neki od hibridnih oblika rada koji će spojiti potrebu da zaposleni budu prisutni na radnom mjestu sa radom od kuće.

Outsourcing djelatnosti koje oduzimaju previše angažmana ili za koje nema potrebe za stalnim zapošljavanjem, može stvoriti dodatne uštede u vremenu i novcu.

Idealan primjer je unajmljivanje virtualnog asistenta, osobe koja će pružiti administrativnu podršku upravo onoliko koliko potrebe pojedinog poduzetnika zahtijevaju.

Koje zadatke obavlja virtualni asistent?

 • Koordinaciju, zakazivanje, potvrđivanje ili otkazivanje sastanaka ili poziva
 • Upravljanje kontaktima, CRM sustavom te email komunikacijom
 • Prijepis glasovne pošte
 • Organizaciju poslovnih putovanja
 • Poslove istraživanja potencijalnih klijenata i izrada prezentacija
 • Ostale zadatke prema potrebama poslovnih subjekata

Osim angažmana virtualnog asistenta, za potrebe posla moguće je angažirati razne specijaliste sa svih strana svijeta na platformama kao što su Fiverr, Upwork ili Toptal.

3. Umrežavanje, a ne oglašavanje

Potreba za marketinškim aktivnostima zahtijeva i određeni proračun. Pitanje da li treba uložiti u marketing pada u vodu kada konkurencija predvidi godišnji budžet za marketing.

Preporuka je izdvojiti 5-10% od prihoda za reklamu vlastitog posla, proizvoda ili usluga. Postotak je manji za B2B poduzetnike, do 5% od godišnjih prihoda.

A što je sa poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima?

Pitanju promidžbe potrebno je pristupiti pametno, kreativno i selektivno. Analiza rezultata marketinških kanala u koje se ulažu sredstva i značajan broj radnih sati pokazati će najučinkovitije kampanje kao i one koje treba odbaciti.

Iako su tradicionalni marketing i online oglašavanje privlačni, pristupačnost marketinga na društvenim mrežama i email marketinga mogu potaknuti izvrsne rezultate uz manje troškove.

Umrežavanje, stvaranje online zajednice i posvećenost njenim pripadnicima doprinijeti će pozitivnom imidžu i online prisutnosti poslovanja.

Kako promovirati vlastiti posao uz manje izdatke?

 • Optimizacijom lokalnog i tradicionalnog SEO
 • Povećanjem angažmana na društvenim mrežama
 • Email marketingom
 • Izradom bloga na službenim stranicama
 • Pristupanjem online forumima, grupama i zajednicama

4. Korist od besplatnih resursa

Nema džabe ni u …

Da nije tako pokazuje cijeli set besplatnih aplikacija, programa i resursa koji će poslovanje učiniti manje opterećenim financijskim izdacima.

Već je MS Windows moguće zamijeniti u potpunosti besplatnim Linux operativnim sustavom. Microsoftov Office ima dostojnu zamjenu u LibreOffice paketu, a pogotovo u Google Docs Editors paketu (za Google docs potrebna je stalna Internet veza).

Google drive i Google Calendar omogućiti će pohranu datoteka, sinkronizaciju vaših pametnih uređaja te upravljanje i planiranje rasporedom poslovnih aktivnosti.

Za dizajniranje prezentacija, sadržaja za društvene mreže i drugih vizualnih sadržaja glavno mjesto za posjetiti je Canva, a za slike i videozapise koji se mogu slobodno koristiti dovoljno je posjetiti Pexels, Unsplash.

Mnoge popularne online aplikacije imaju „besplatno korištenje“ dijela svojih usluga. Tako će npr. Mailchimp, platforma za marketinšku automatizaciju i email marketing dopustiti besplatno slanje do 2500 mailova za do 500 poslovnih kontakata. Sve to kako bi dali korisnicima da isprobaju njihove opcije.

Najveći resurs predstavlja znanje. Besplatnim tečajevima (na engleskom jeziku) moguće je pristupiti na platformama Coursera, Udemy, a na našem području pravi izvor informacija za poduzetnike predstavlja Plavi ured.

Koliko daleko može ići potraga za besplatnim resursima ovisi o individualnoj želji i mogućnostima prilagodbe na nove programe i aplikacije.

5. CarefreeCard digitalna vizit kartica

Ona je simbol prelaska sa „papirnatog“ poslovanja i procesa digitalizacije poslovnih aktivnosti. Jedna digitalna vizit kartica mijenja tisuće printanih posjetnica i stvara uštedu od prvog dana upotrebe.

Ako pogledamo brojke, tisak će 1000 obostranih vizitki stajati u prosjeku 400kn. Od tih 1000, pola neće biti podijeljeno, a od podijeljenih velika će većina biti zaboravljena, bačena ili ignorirana.

Da ne spominjemo trošak printanja novih vizit kartica zbog promijenjenih podataka, zastarjelog dizajna ili nove serije vizitki. CarefreeCard digitalna vizit kartica jedna je jedina i neponovljiva. Služi svrsi godinama, ekološki je prihvatljivija opcija, sadrži personalizirane informacije šireg raspona, štedi vrijeme i novac.

Od malih se stvari počinje!

Pedantnim se pristupom uštedama koje vodi brigu i o detaljima kao što su digitalne vizit kartice stvara se temelj uspješnog poslovanja kada će u pitanju biti odluke puno veće vrijednosti.

U konačnici, možemo zaključiti da se upravljanjem troškovima ostvaruje bolja kontrola nad poslovanjem i mogućnost da se kroz uštede:

 • Smanji vjerojatnost za pojavom problema sa likvidnošću
 • Oslobodi dio sredstava za daljnje ulaganje u proizvodne procese i marketing
 • Povećaju prihodi smanjenjem operativnih troškova
 • Na tržištu ponude proizvodi i usluge sa manjim konačnim cijenama i ostvari prednost pred
  konkurencijom
 • Namaknu sredstva za potrebna zapošljavanja
en_USEN